Limburgse huisarts en apothekers in het geweer

Huisarts Rob Elens heeft zich laten interviewen door BlueTiger Studio’s. Elens is de Meyelse (Limburg) huisarts die aan een aantal met het coronavirus besmette patiënten  hydroxychloroquine , zinkorataat en azithromycine voorschreef, met zeer goede resultaten. Overigens deden meer huisartsen in Nederland (en daarbuiten) dit blijkbaar ook.

Hij liet zich interviewen door Omroep ‘Peel en Maas’, de gemeente waartoe Meyel behoort. Toen het videootje de lucht inging was het binnen no time een veelbekeken filmpje. Heel snel greep de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd in Heerlen in en verbood de huisarts de middelen te gebruiken. Overigens zonder opgaaf van redenen.

Elens kwam samen met de Meyelse apotheker Kuppens en apotheker Peterse uit Merum-Herten in het geweer en schreef een duidelijke brief aan de inspectie. Daarin stellen de ondertekenaars onder andere dat de gehele procedurele gang van zaken van de inspectie niet aan de beginselen van behoorlijk bestuur voldoet.

De hele brief kunt u hier lezen.

Intussen heeft Elens spijt van zijn eerste tv-optreden, niet vanwege de boodschap, maar omdat het daardoor aan alle huisartsen in Nederland (zgn. eerstelijnszorg) verboden is om de middelen te gebruiken. Volstrekt onredelijk vindt hij dat. Hij heeft vandaag samen met de apothekers een eigen website opgericht om de bevolking van informatie te voorzien over het coronavirus. Die website kunt u hier vinden. Daarop geeft Elens en de apothekers up-to-date informatie over het virus, en schrijven ze hoe thuis te handelen. Bovendien is er een aantal links te vinden naar interessante wetenschappelijke publicaties . Een prima initiatief lijkt me!

In het online interview met Blue Tiger spreekt Elens zonder meel in de mond, heel prettig. Hier is het interview: