Winter oversterfte in Europa op zijn retour

Euro MoMo

Zeer interessante grafiek van Euro MoMo, European Mortality Monitoring Project. De deelnemende landen staan onder de grafiek. Ik kijk naar de onderste grafiek, ‘all ages’. Te zien is het totale aantal sterfgevallen per week in de deelnemende landen vanaf 2009 (donkergroene lijn met pieken) t/m week 15 van 2020 (=t/m 12 april) .  De rode lijn is de referentiesterfte.

Het is duidelijk dat er in de Europese landen sprake is van oversterfte in de winter, vaak als gevolg van heersende virussen. Het getal achter elk jaartal is het weekgetal. De dubbelpiek van het griepvirus 2018 is goed te zien. De laatste piek is van de afgelopen coronaweken. Je kunt dat de ‘coronapiek’ noemen, maar bedenk dat alle sterfte daar in zit. Wat opvalt is dat de sterfte momenteel net zo snel daalt als dat hij begonnen is in week 10! De huidige piek is daardoor erg smal, dat wil zeggen dat de extra sterfte snel opkwam maar blijkbaar ook weer snel daalt. Wat ook opvalt is dat de oversterftepiek in 2020 ongeveer net zo hoog is als die van begin 2017. Gezien de smalle basis van de huidige coronapiek zou het me niet verbazen als het totaal van de oversterfte in deze Europese landen lager uit gaat vallen dan in de griepepidemieën van de afgelopen 3 jaren.

Om de informatie achter Euro MoMo te vinden en de rekenmethode te bekijken klit u opde link onder de grafiek.