Weergoden versus klimaatmammon

Het begin van de dag viel me niet mee: pagina 1 t/m 3 vol ‘klimaatnieuws’. Die windmolens laat ik even voor wat ze zijn (dappere Drenten!), ik kijk naar de verregende klimaatmars gisteren in Amsterdam. Die 35.000 deelnemers is veel, maar de aantallen halen het natuurlijk niet bij de antikruisraketmarsen in 1981 (400.000) en 1983 (550.000). En zeker niet bij het aantal mensen dat om allerlei redenen thuis bleef, meer dan 17 miljoen. Zijn die kruisraketten er overigens nog? Daar hoor je nooit meer wat over.

Een reden om thuis te blijven was misschien het slechte weer, alhoewel een echte ‘strijder’  zich daar niet door laat tegenhouden lijkt me. Slecht weer bestaat niet, alleen slechte kleding, heet het. In mijn krant schrijft de journalist van dienst: “Zijn de bakken regen tijdens de grootste Nederlandse klimaatmars ooit ook het gevolg van klimaatverandering? Dat kan een leek niet met zekerheid stellen.”  Dus ik keek maar eens naar de neerslag en ook maar meteen naar de windsnelheid.

Omdat Amsterdam al geruime tijd geen meetstation meer heeft gebruik ik de data van het nabijgelegen Schiphol.  Dat ligt ook mooi ten ZW van Amsterdam, zodat bij de overheersende windrichting gisteren mag verwachten dat een bui boven Schiphol ook wel Amsterdam aandeed. Ik keek naar de hoogste uurgemiddelde windsnelheid en naar de etmaalsom van de neerslag op alle 10 maartdagen vanaf 1951 t/m 2019. De neerslag wordt op Schiphol pas vanaf 1971 gemeten.

Zo ziet de grafiek van de maximale uurgemiddelde windsnelheid op 10 maart eruit:

Data:  KNMI

Niets geks aan de hand, geen significante trend waarneembaar.  Dan de stevige regen gisteren:

Data: KNMI

Ook niets raars te zien. Wel flink wat neerslag gisteren, maar de etmaalsom van 10 maart 2019 haalt het niet bij die van 10 maart 1981 en 1982. Wel flink wat neerslag maar geen records gebroken, niets.

Conclusie: De stevige wind was niet uitzonderlijk. En de forse neerslag  gisteren lijkt me niet het gevolg van klimaatverandering: het past in het weer zoals we dat op 10 maart kunnen verwachten. Het had  natuurlijk wel een beetje minder gekund met die regen voor de deelnemers aan de klimaatmars. Misschien was dat wel een pesterijtje van de weergoden richting die nieuwe klimaatmammon? Om met de Volkskrantjournalist te spreken: dat kan een leek niet met zekerheid stellen.