Volgende week wordt het koud en andere zekerheden

Ik keek vandaag even naar de meerdaagse weersverwachting van het KNMI, en stuitte op deze figuur:

knmi-4-11-2016-a
Het is een lange termijn weersverwachting met wat klimaatgemiddelden erin. Volgende week wordt het behoorlijk koud voor de tijd van het jaar is te zien. Op woensdag is er zelfs kans op sneeuw:
knmi-4-11-2016-bMaar mijn aandacht werd getrokken door het pop-up labeltje in de bovenste figuur. Dat verwachte minimum van -3,6 °C in De Bilt op woensdag komt maar eens in de 2 a 5 jaar voor lees ik. Maar dan komt het: “ Rond 2050 zal dat minimum 1,5 a 3 °C hoger zijn.” . Dat is een keiharde bewering. Geen enkele twijfel mogelijk: het etmaalminimum in 2050 zal dan minstens 1,5 °C hoger liggen dan nu.

Hoe weet het KNMI dat? Het weer goed voorspellen over 2 weken lukt al niet, dus over 34 jaar moet al helemaal moeilijk zijn. Dat weet het KNMI omdat ze uitgaat van klimaatmodellen die dat voorspellen. Zo’n model is een nabootsing van het klimaat in een computer. Het moeilijke is dat er nog een heleboel losse eindjes zitten aan de kennis over het klimaat, ik heb daar al vaker over geschreven. Hoe goed die klimaatmodellen het doen kunt u zien in deze grafiek:
christy-modelsBron: Roy Spencer

Er is maar 1 conclusie mogelijk: die modellen doen het verbazingwekkend slecht. Dat betekent dat die modellen de toekomstige opwarming sterk overschatten. Natuurlijk weet ik ook niet wat de toekomst zal brengen, maar dat het in 2050 zo opgewarmd zal zijn als die modellen voorspellen lijkt me uitgesloten, gezien de huidige trend. Dat halen we echt niet.

Ik raad het KNMI aan om in die pop-up labels te melden dat die voorspelling op basis van klimaatmodellen is. En dat die modellen het tot nu toe zó slecht doen dat die voorspellingen met een korreltje zout genomen moeten worden. Anders denken de mensen dat hoge temperaturen er echt komen. Maar ja, dan wordt dat pop-up labeltje een stuk groter. En je gaat twijfel zaaien onder de mensen. Dat moeten we natuurlijk niet hebben, de boodschap moet kort en duidelijk zijn. Want wat moeten de mensen denken als ze lezen dat die voorspelde temperatuurverhoging van 1,5 a 3 °C een hele lage betrouwbaarheid heeft?  Voor twijfel is geen plaats!