Recordwarmte 17 december 2015

trouw1

Bron: Trouw

Het was overal (in Nederland) wereldnieuws:  afgelopen donderdag was het de warmste 17 december ooit gemeten in De Bilt. Weer een bewijs dat het flink aan het opwarmen is!

Nou ja, dat valt wel mee hoor. Er zitten meestal 365 dagen in een jaar, en soms sneuvelt er wel eens een dagrecord. Dat gebeurt wel eens, ook in het jaar 2015 dat door alarmisten graag ‘het warmste jaar ooit gemeten’  genoemd wordt.  Maar 17 december was t wel raak.

Interessant om even te kijken hoe het in de voorafgaande decemberdagen verlopen is. Het is een opvallend zachte december tot nu toe, zijn er niet meer records gebroken die wellicht aan onze aandacht ontsnapt zijn? Kijk eens naar dit tabelletje:

recordwarmte

Bron data: KNMI

Alleen op 17 december is het dagrecord van 1989 gebroken. Alle andere voorafgaande decemberdagen was de temperatuur in 2015 vaak aanmerkelijk lager dan in het recordjaar. Het is dus oppassen geblazen met zo’n dagrecord. Dit aanmerken als teken van klimaatverandering (een opvallende trend de laatste tijd 😉 ) is onzin.

krant

Bron onbekend

Ter illustratie een krantenbericht van december 1953. Woorden als klimaatverandering en opwarming bestonden toen nog niet. De stijging van het CO2 in de atmosfeer begon net, dus daaraan kan het niet gelegen hebben. Sterker: tussen 1945 en 1975 steeg het CO2-gehalte snel, maar kende de aarde als geheel een lichte afkoeling. Oplettende lezers weten waar dat aan lag! Het kan verkeren.