Hittegolven in Nederland: meer en warmer?

Volgens een team van onderzoekers , waaronder wetenschappers van het KNMI, is in Europa door klimaatverandering de kans op een hittegolf vergeleken met het begin van de vorige eeuw sterk vergroot. Bovendien zou er een sterke opwaartse trend zichtbaar zijn in de maximum temperatuur tijdens een hittegolf. Klinkt aannemelijk, vooral omdat we momenteel behoorlijk zitten te puffen. Lees het onderstaande artikel van de site van het KNMI dd. vrijdag 3 juli 2015 over dit onderzoek:

knmi hittegolf

Bron: KNMI

Op het kaartje hieronder is Lees verder

Nederland warmt vreselijk op (maar niet heus)

Nu de mussen in Nederland van het dak vallen is de gretigheid waarmee media ‘records’ willen scoren opvallend. Beter is om te kijken naar de langere termijn, de trends. Heel bijzonder is hoe het menselijk brein werkt bij dit soort zaken. Bijna niemand denkt meer aan die 6 eerste maanden van dit jaar, waarin het maar niet warmer leek te willen worden.

temp de bilt juli 1994 juni 2015

Bron:  KNMI

De gemiddelde maandtemperatuur van juni 2015 in van De Bilt is net bekend, dus kan ik die meenemen in bovenstaande grafiek. De grafiek betreft de gehomogeniseerde Lees verder

De CO2 uitspraak van de Haagse rechter deel 2

urgenda1Bron:  Volkskrant

Onvolprezen commentator in de Volkskrant Martin Sommer heeft afgelopen zaterdag zijn column gewijd aan de uitspraak van de Haagse rechter in de Urgendazaak.  Hij haalt daarbij klimaateconoom Richard Tol aan. Ik kan het echt niet beter verwoorden, dus via bovenstaande link vindt u het stuk van Sommer. Als u geen VK abonnement heeft:

Afspraak is afspraak klinkt goed, maar is de bijl aan de wortel van de
politiek.

Science is settled, zei Al Gore ooit. In zijn film An inconvenient truth
gebruikte hij een bouwliftje om te laten zien hoe angstwekkend snel
de grafiek van de opwarming de lucht inging. Het klopte niet maar
het was politiek en dan mag veel. Later kwam VN-secretaris-generaal
Ban Kimoon erbij. De tijd van praten was voorbij, zei hij. Handen
uit de mouwen en op naar een wereld vol windmolens. Ook
politiek. Zolang we mogen zeggen dat het onzin is, is het in orde.
Nu heeft de Haagse rechter zich in het koor van Cassandra’s gevoegd.
Het panel van de klimaatkundigen van het IPCC heeft gelijk. De
toestand is zo ernstig, het risico van opwarming zo groot, dat de
regering haar zorgplicht verzaakt met de luizige 17 procent minder
CO2 in 2020 waarop nu wordt gekoerst. De rechter heeft nu
opgelegd dat de CO2-uitstoot over vijf jaar een kwart minder moet zijn.
High fives bij Urgenda dat de zaak had aangespannen.

Lees verder

De CO2-uitspraak van de Haagse rechter

ijsbeer1

Tja, dat krijg je er nu van als je als overheid de apocalyptische rapporten van het IPCC omarmt als zijnde het (vrijwel) onomstotelijke bewijs dat de aarde flink zal opwarmen door de stijging van het atmosferisch CO2. Om van andere rampspoed die ons boven het hoofd hangt nog maar te zwijgen.

Je kunt wel het een en ander op de voorspellingen van het IPCC afdingen: Lees verder

Temperatuur in onderste deel troposfeer stijgt minder hard dan aan het aardoppervlak

uah hadcrut 1980 2014

Bron: Climate Explorer

Nu de data van UAH V6.0 in de Climate Explorer  van het KNMI beschikbaar zijn (dank Geert Jan van Oldenborgh) kan een vergelijking gemaakt worden met deze satellietgegevens van de lagere troposfeer en de thermometergegevens aan het aardoppervlak van Hadcrut4.

In beide reeksen is de temperatuur vanaf 1980 gestegen, maar in een verschillend tempo. De Hadcrut4-cijfers geven een stijging in de periode 1980-2015 van 0,55 °C,  terwijl de UAH metingen in dezelfde periode een stijging weergeven van 0,38 °C. Een gat dus van 0,17 °C, en dat is bij dergelijke relatief kleine waarden een opmerkelijk groot verschil. Santer et al schrijven “”On multidecadal time scales, tropospheric amplification of surface warming is a robust feature of model simulations”. Het tegendeel blijkt nu het geval.

De oorzaak van dit verschil is al langer onderwerp van debat. Later graag meer hierover.

UAH V6.0 temperatuurreeks tot mei 2015

uah 6 tot mei 2015

Bron: Roy Spencer

In het vorige bericht heb ik wat verteld over de nieuwe versie van de UAH temperatuurreeks. Hierboven de nieuwste uitdraai van de temperatuur van de lagere troposfeer vanaf 1979. De rode lijn is het voortschrijdend gemiddelde over 13 maanden. Het signaal is sterk fluctuerend als gevolg van diverse ‘storingen’ zoals El Niño, La Niña en vulkaanactiviteiten.  Opvallend is dat de temperatuur geen min of meer gelijkmatig stijgende lijn beschrijft maar twee plateaus vormt, gescheiden door de super El Niño van 1998. Dat is in onderstaande grafiek nog beter te zien. Dezelfde datareeks, namelijk UAH V6.0, maar grafisch anders weergegeven:

uah 6 tot mei 2015 a

Bron: UAH

Herberekening van de satelliettemperatuur meetreeks van UAH

noaa 15

 

NOAA-15 satelliet met AMSU meetinstrumenten aan boord

Ruim een maand geleden publiceerde University of Alabama Huntsville versie 6.0 van haar dataset van de temperatuur van de troposfeer en onderste stratosfeer. Die temperatuurgegevens zijn afkomstig van MSU, later AMSU meetinstrumenten aan boord van een hele reeks satellieten. Vanaf 1979 wordt met behulp van satellieten de temperatuur van het onderste deel van de atmosfeer gemeten.

Die metingen gebeuren in een aantal kanalen (banden) die elk de gemiddelde temperatuur van een bepaalde laag in de atmosfeer meten. De oudere MSU metingen betreffen 4 kanalen, die hier zijn afgebeeld: Lees verder

Modellen: beperkt houdbaar

Op deze website is al regelmatig geschreven over modellen om voorspellingen te doen, en hun beperkte waarde.  Zie o.a. hier . Vorige week werd ik attent gemaakt op het model dat ECMWF gebruikt om een medium-range termijnvoorspelling te doen over ENSO.

ENSO zijn de opmerkelijke temperatuurschommelingen in het zuidelijk deel van de tropische Pacific. Die schommelingen hebben effect op het weer in grote delen van de tropen en subtropen. El Niño heeft betrekking op een warmere oceaan dan ‘normaal’ en komt zo eens in de 4 a 7 jaar voor. Zo nu en dan zit er een ‘super’ El Niño bij, die het weer in de tropen en subtropen flink kan ontregelen.

Bij het ECMWF, het European Centre for Medium-range Weather Forecasts in Reading (UK) doet men voorspellingen op de middellange termijn. Het afficheert zich als  ‘ World leader in global medium range numerical weather prediction ‘ . Het ECMWF  is een onafhankelijke Europese organisatie, opgericht in 1975, waarin twintig Europese landen, waaronder Nederland (KNMI) participeren. Daar staat de grote computer waar de dagelijkse weersvoorspellingen uit rollen. Dat gaat al heel behoorlijk tegenwoordig. Maar hoe zit het met de voorspellingen ten aanzien van ENSO?  Kijk maar eens op deze pluimgrafiek van 1 mei 2015 voor de komende maanden:

enso 2015

Lees verder

Drijfijs Antarctica in april 2015 recordoppervlakte

sea ice antarctic 4 2015sea ice antarctic 4 2015 grafiek

Het drijfijs rond Antarctica heeft in april 2015 een recordoppervlakte bereikt van 9,1 miljoen km2. In bovenstaande grafiek wordt de anomalie getoond van het oppervlak drijfijs in april als percentuele afwijking ten opzichte van de gemiddelde oppervlakte in de periode 1981-2010 voor de maand april. De toename van het drijfijs rond Antarctica sinds het begin van de satellietmeting in 1979 is spectaculair.