Hansen bakt ze weer bruin

Zie hier de kop van het artikel dat James Hansen samen met wat anderen publiceerde in het Open Acces medium Atmospheric Chemics and Physics. Hoon was zijn deel.

artikel Hansen

Zelfs New Scientist, dat altijd kritiekloos achter klimaatalarmisten aanloopt, merkt nu op: “Highly speculative. Full of conjecture. Based on flimsy evidence. Not supported by mainstream science. Not peer reviewed. Not suitable for basing policy on. It sounds like climate scientists are talking about the claims of climate deniers. But this time they are talking about a 23 July discussion paper by James Hansen, the most famous and respected climate scientist on the planet. “

Nou ja, ‘ the most famous and respected climate scientist on the planet’ is voor hun rekening. Ik ken deze voormalige toponderzoeker van NASA vooral als iemand die niet schroomt om te overdrijven. Het kan hem eigenlijk niet dol genoeg zijn. Ook nu weer. Dat de kritiek nu van alle kanten komt heeft niet alleen te maken met de extreme standpunten die hij in het artikel inneemt, maar ook omdat het artikel gepubliceerd werd voordat het peer-reviewed is, een doodzonde in wetenschapsland. Wat naar voor al die aanstormende wetenschappers die hij door deze te vroege publicatie meesleurt.

Ik neem hem al langer niet heel serieus, dus was ik van plan niet al te veel tijd in de publicatie te steken. Nou ja, dat lukt niet helemaal. Want er is een figuur in het artikel dat mijn aandacht trok:

zs Hansen 2015

Wat heeft Hansen (et al)  hier gedaan?  Lees verder

2015 wordt warmste jaar ooit ?

2015 warmste

Bron:  Guardian

Gisteren, 21 juli 2015,  was dat bericht overal te lezen: 2015 wordt het warmste jaar ooit gemeten! Wablief? In juli 2015 al bekend? Hahaha, een nieuwe variant van de wetenschappelijke methode! Komkommertijd, ook bij klimatologen van NOAA, Amerika’s federale organisatie voor milieu-informatie. Overigens, de fotokeuze is van de Britse kwaliteitskrant The Guardian, en is genomen in juli 2016 😉 .

2014 recordjaar? deel 2

In het recente Volkskrantbericht over klimaatrecords (zie vorige post) las ik: “Ook het oppervlaktewater van de oceanen was vorig jaar gemiddeld warmer dan ooit eerder.. Omdat verreweg de meeste extra warmte in de diepzee gaat zitten, zal de opwarming zelfs bij het stopzetten van de uitstoot van broeikasgassen  nog lang – mogelijk zelfs eeuwen – doorgaan. De bovenste waterlaag (700m) is nu warmer dan ooit werd gemeten.

In onderstaande grafiek is de temperatuuranomalie (verandering) weergegeven van de gemiddelde temperatuur van de bovenste 700m van het oceaanwater. En inderdaad, de grafiek stijgt en is nog nooit zo hoog geweest. Daarbij moeten wel een paar kanttekeningen gemaakt worden. Ten eerste begint de grafiek pas in 1955. Van de periode daarvoor zijn geen bruikbare gegevens beschikbaar.

temp oceaan 700m

Bron: KNMI

In de tweede plaats zijn de gegevens waarop de grafiek gebaseerd is pas vanaf grofweg 2005 echt betrouwbaar. Lees verder

2014 recordjaar?

vk klimaatmetingen

Bron Volkskrant

Bovenstaand artikel, van de hand van Martijn van Calmthout, verscheen onlangs in de Volkskrant. Nu ben ik niet zo onder de indruk van records in weer en klimaat, alleen al omdat er altijd wel een record te breken is. Er zijn duizenden records om te breken. Maar het handjevol dat Van Calmthout opsomt is het bekijken wel waard denk ik.

Hij heeft als bron waarschijnlijk het persbericht van NOAA gelezen. Maar misschien Lees verder

Hittegolven in Nederland: meer en warmer?

Volgens een team van onderzoekers , waaronder wetenschappers van het KNMI, is in Europa door klimaatverandering de kans op een hittegolf vergeleken met het begin van de vorige eeuw sterk vergroot. Bovendien zou er een sterke opwaartse trend zichtbaar zijn in de maximum temperatuur tijdens een hittegolf. Klinkt aannemelijk, vooral omdat we momenteel behoorlijk zitten te puffen. Lees het onderstaande artikel van de site van het KNMI dd. vrijdag 3 juli 2015 over dit onderzoek:

knmi hittegolf

Bron: KNMI

Op het kaartje hieronder is Lees verder

Nederland warmt vreselijk op (maar niet heus)

Nu de mussen in Nederland van het dak vallen is de gretigheid waarmee media ‘records’ willen scoren opvallend. Beter is om te kijken naar de langere termijn, de trends. Heel bijzonder is hoe het menselijk brein werkt bij dit soort zaken. Bijna niemand denkt meer aan die 6 eerste maanden van dit jaar, waarin het maar niet warmer leek te willen worden.

temp de bilt juli 1994 juni 2015

Bron:  KNMI

De gemiddelde maandtemperatuur van juni 2015 in van De Bilt is net bekend, dus kan ik die meenemen in bovenstaande grafiek. De grafiek betreft de gehomogeniseerde Lees verder

De CO2 uitspraak van de Haagse rechter deel 2

urgenda1Bron:  Volkskrant

Onvolprezen commentator in de Volkskrant Martin Sommer heeft afgelopen zaterdag zijn column gewijd aan de uitspraak van de Haagse rechter in de Urgendazaak.  Hij haalt daarbij klimaateconoom Richard Tol aan. Ik kan het echt niet beter verwoorden, dus via bovenstaande link vindt u het stuk van Sommer. Als u geen VK abonnement heeft:

Afspraak is afspraak klinkt goed, maar is de bijl aan de wortel van de
politiek.

Science is settled, zei Al Gore ooit. In zijn film An inconvenient truth
gebruikte hij een bouwliftje om te laten zien hoe angstwekkend snel
de grafiek van de opwarming de lucht inging. Het klopte niet maar
het was politiek en dan mag veel. Later kwam VN-secretaris-generaal
Ban Kimoon erbij. De tijd van praten was voorbij, zei hij. Handen
uit de mouwen en op naar een wereld vol windmolens. Ook
politiek. Zolang we mogen zeggen dat het onzin is, is het in orde.
Nu heeft de Haagse rechter zich in het koor van Cassandra’s gevoegd.
Het panel van de klimaatkundigen van het IPCC heeft gelijk. De
toestand is zo ernstig, het risico van opwarming zo groot, dat de
regering haar zorgplicht verzaakt met de luizige 17 procent minder
CO2 in 2020 waarop nu wordt gekoerst. De rechter heeft nu
opgelegd dat de CO2-uitstoot over vijf jaar een kwart minder moet zijn.
High fives bij Urgenda dat de zaak had aangespannen.

Lees verder

De CO2-uitspraak van de Haagse rechter

ijsbeer1

Tja, dat krijg je er nu van als je als overheid de apocalyptische rapporten van het IPCC omarmt als zijnde het (vrijwel) onomstotelijke bewijs dat de aarde flink zal opwarmen door de stijging van het atmosferisch CO2. Om van andere rampspoed die ons boven het hoofd hangt nog maar te zwijgen.

Je kunt wel het een en ander op de voorspellingen van het IPCC afdingen: Lees verder

Temperatuur in onderste deel troposfeer stijgt minder hard dan aan het aardoppervlak

uah hadcrut 1980 2014

Bron: Climate Explorer

Nu de data van UAH V6.0 in de Climate Explorer  van het KNMI beschikbaar zijn (dank Geert Jan van Oldenborgh) kan een vergelijking gemaakt worden met deze satellietgegevens van de lagere troposfeer en de thermometergegevens aan het aardoppervlak van Hadcrut4.

In beide reeksen is de temperatuur vanaf 1980 gestegen, maar in een verschillend tempo. De Hadcrut4-cijfers geven een stijging in de periode 1980-2015 van 0,55 °C,  terwijl de UAH metingen in dezelfde periode een stijging weergeven van 0,38 °C. Een gat dus van 0,17 °C, en dat is bij dergelijke relatief kleine waarden een opmerkelijk groot verschil. Santer et al schrijven “”On multidecadal time scales, tropospheric amplification of surface warming is a robust feature of model simulations”. Het tegendeel blijkt nu het geval.

De oorzaak van dit verschil is al langer onderwerp van debat. Later graag meer hierover.