Mannheim 2014

Met Hans Labohm,  Marcel Crok en Theo Wolters naar de klimaat- en energieconferentie in Mannheim geweest. Vooral het thema Energiewende was het hot item voor de talrijk aanwezige Duitsers. En terecht. Men begint nu pas te beseffen wat een desastreuze keuze dit geweest is van de Duitse overheid, zowel op financieel gebied als voor wat betreft economische ontwikkeling.

svsha

Maar wij kwamen toch meer voor de klimaatpoot van de bijeenkomst. Lees verder

Klimaatconferentie Mannheim

lindzen2

Morgen begint de internationale klimaatconferentie in Mannheim. Omdat er verschillende interessante sprekers zullen zijn reis ook ik naar Zuid-Duitsland af. Onder de sprekers de Deense natuurkundige Svensmark, de Israelische natuurkundige Shaviv en last but not least de Amerikaan Richard Lidzen. Ik doe verslag.

Richard Tol aangevallen

Prof. Richard Tol heeft vervelende reacties gekregen, nadat vorige week bekend werd dat hij zich afgelopen najaar had teruggetrokken als een van de twee ‘co-ordinating lead authors’ van een belangrijk hoofdstuk in het IPCC rapport dat vorige week het licht zag.

tol                                        Richard Tol

Tol is klimaat-econoom aan de VU in Amsterdam en Sussex University in Engeland. Lees verder

Dikke jas meenemen Bernice!

‘De Noordpool smelt nu. Ik ga om afscheid te nemen.’ 2 april begint de Arctic March van Bernice Notenboom (tweede Nederlandse op de Mount Everest), een hachelijke expeditie van achthonderd kilometer van de Noordpool naar Cape Discovery in Canada, over het bevroren Arctische zeewater. En dat alles om ons te waarschuwen.

vn

Dat staat te lezen op de site van Vrij Nederland. Het eens illustere weekblad publiceert deze week een interview met klimaatgekkie Bernice Notenboom, die een tocht gaat maken over het drijfijs op de Noordpool. “Ik ga om afscheid te nemen” stelt Notenboom dramatisch. Lees verder

Nieuwe rapport IPCC: we’re doomed…

 

ipcc 2014

Wat een spektakel weer deze week van het IPCC:  de Summary for Policymakers van het meest recente rapport van de klimaatafdeling van de UNO heeft vele kranten weer gehaald met een veelheid aan doomscenario’s.  Gisteren meldde het dagblad Trouw, onvermoeide waterdrager van het IPCC en andere alarmisten, het volgende:   Lees verder

Klimaatgevoeligheid 1

In het rapport van Crok en Lewis dat onlangs uitgebracht is (zie het bericht van 6 maart j.l.) wordt de klimaatgevoeligheid van het klimaatsysteem bekeken op basis van observationele gegevens, de nieuwste inzichten in gedrag van aerosolen  en met behulp van hoogwaardige  statistische methodiek. Daarbij komen de schrijvers tot een opmerkelijk lagere klimaatgevoeligheid dan tot nu toe door het IPCC werd aangenomen. De mondiale klimaatmodellen die door het IPCC gebruikt worden om toekomstige klimaatverandering te voorspellen genereren een klimaatgevoeligheid tussen de 2°C en 4,5°C,met een gemiddelde van net boven de 3°C.

broeikaseffect3

Het begrip klimaatgevoeligheid is om diverse redenen een lastig begrip. Lees verder

Nogmaals de vlakke temperatuur op aarde

Volkskrantlezer Dick Betlem zag op 28 januari j.l. zijn ingezonden brief geplaatst naar aanleiding van mijn commentaar in de Volkskrant van 22 januari  op het artikel van Michael Persson in dezelfde krant over windenergie. Ik refereerde daarin aan het feit dat de gemiddelde temperatuur op aarde sinds 2002 niet meer gestegen is.

temp vk

Betlem noemt een aantal recordjaren volgens NOAA en concludeert daaruit dat ik ongelijk heb. Omdat de brievenrubriek geen plaats is voor een polemiek wil ik hier maar reageren op zijn opmerkingen. Lees verder

Drijfijs op Noordpool en Zuidpool

Uit een gezamenlijk persbericht van NOAA en NASA komt onderstaande grafiek. De grafiek toont de gemiddelde jaarlijkse oppervlak drijfijs op de Noordpool (blauw) en rond Antarctica (groen). Maart en september zijn de maanden waarin respectievelijk het drijfijs rond Antarctica en dat op de Noordpool zijn kleinste oppervlakte heeft. Zes maanden later is het omgekeerd. De ‘records’ van 2013 staan in het tekstvlak aan de rechterzijde.

sea ice extend

Wat opvalt is Lees verder

Michael Persson en windenergie

Enkele dagen geleden reageerde wetenschapsjournalist Michael Persson op de artikelen van Martin Sommer in diezelfde krant. Hij houdt een pleidooi vóór grootschalige windparken in ons land, mijns inziens met valse argumenten. Omdat ik het niet kon laten heb ik een brief gestuurd naar de redactie van de Volkskrant die vandaag geplaatst is:

Michael Persson pleit in zijn artikel van de krant van 22 januari sterk vóór de plaatsing van vele windmolens op zee. Helaas deugt zijn uitgangspunt (en dat van de EU en onze regering) niet, namelijk dat de peperdure operatie nodig is om ‘klimaatverandering tegen te gaan’. Lees verder